Geschiedenis van de Volkswagen kampeerwagen

De VW Type 2, ook wel VW Camper genoemd, werd bijna onbedoeld gemaakt in de jaren 1950. In dit artikel overlopen we hoe alles begon, hoe de Type 2 zo beroemd werd, en wat de toekomst voor deze opmerkelijke voertuigen in petto zou kunnen hebben.

Het voertuig achter de gedachte voor de Volkswagen Type 2 was in eerste instantie niet bedoeld voor openbaar gebruik. De bouw van de Type 1 was volop aan de gang (voor u en mij is dat een Kever), en een Volkswagen verlader, Ben Pon, zag een karretje rondrijden om onderdelen in de fabriek te vervoeren. Pon is grotendeels erkend voor het bedenken van de mogelijkheid van nog een groter voertuig afhankelijk van de Type 1 verhaal container. Hij begon zijn gedachten uit te beelden in 1947, maar de VW productielijn was zo druk bezig met Type 1 voertuigen dat er in principe geen ruimte was om te verbeteren.

Op het moment dat er een limiet op de studio’s werd geopend, begon de creatie van een Type 2 model. In iets meer dan 90 dagen was het voertuig geassembleerd, en na bepaalde veranderingen om het voertuig meer luchtdynamisch te helpen maken begon de creatie in 1949. Aanvankelijk werd het Type 2 gepresenteerd in de Kombi uitvoering met zijruiten en verwijderbare stoelen, en de Commercial. Door zijn ontwikkeling was het niet moeilijk om het Volkswagen Type 2 territorium uit te breiden naar een breed scala van ondernemingen, en al snel tussen 1949 – 1952 werd het ook geleverd als een materiaalrug, een kipper, een melkkust, een get, een transport en verrassend genoeg een hulpverleningsvoertuig. Uiteraard was de Microbus en Caravelle die we vandaag kennen en liefhebben eveneens belangrijk voor dit bereik. Oldtimer huren VW busje T1 zonder Chauffeur trouwbusje

De gesplitste voorruit die eerder bekend werd door de vertraging van het eerste voertuig, bezorgde de bestelwagen het bijnaam “Splittie”, maar in 1967 werd dit plan vervangen door een enkele glasplaat en ging de gesplitste voorruit verloren. Rond deze tijd werden diverse wijzigingen doorgevoerd waaronder de komst van grotere motoren.

In 1980 kwam het Type 3 op de markt, een grotere aanpassing van het Type 2 met scherpere randen en lijnen. Diverse T3’s zijn vandaag de dag nog op straat te zien, en hoewel ze niet de beruchte status van het Type 2 hebben, zijn talloze eigenaren net zo blij met hun T3.

De Transporter Type 4 maakte snel gebruik van de Transporter-titel, en velen vinden dat de T4 de beste Type 2 ontwikkeling is sinds de eerste, maar een zee van T5-eigenaren is het daar misschien niet mee eens. De T4 camper werd door eigenaars en experts op dezelfde manier aangepast, waarbij Westfalia zelf aanpassingen deed voor Volkswagen om een verkoopbare T4 camper te maken.

De T5 werd verzonden in 2003, en is toegankelijk in een waaier van uitrustingsniveaus en met een breed assortiment van aangepaste keuzes. De T5 camper kan worden aangepast door verschillende erkende custom fitters zoals California, Westfalia en vele anderen.

VW heeft kolossale prestaties gezien met het Type 2 territorium, en degenen die erna kwamen. Nog steeds beschouwd vandaag als een beroemde voertuig de T2 kan bestellen een enorme sticker prijs, en een plek in de harten van eigenaars over de hele planeet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post